Over ons

Wij zijn PACTT. Wij geven graag onze kennis en ervaring via trainingen, workshops en individuele coaching door aan iedereen die met getraumatiseerde kinderen werkt. Uiteraard blijft het niet alleen bij kennis want wat je weet, leef je niet vanzelfsprekend. Het zorgen voor en werken met getraumatiseerde kinderen kan uitputtend zijn. Trauma-sensitief opvoeden is het sleutelwoord, maar de sleutel heb je zelf: je kunt altijd jouw gedrag veranderen en daar is een kind in eerste instantie het beste mee geholpen. Hier coachen we je graag bij! Het is onze missie om professionals en opvoeders die vastlopen verder te helpen, zodat ze met meer plezier en energie met getraumatiseerde kinderen om kunnen gaan.  

Maar wie zijn wij? Jantine is orthopedagoog en is analytisch, een snelle denker en heeft een groot inlevingsvermogen. Jantine stelt zich voor: “Van jongs af aan wist ik dat ik met kinderen wilde werken. Kinderen zijn van nature zo eerlijk, veerkrachtig en positief ingesteld! Maar ze zijn ook kwetsbaar. Waar hun wieg staat kan bepalend zijn voor hun verdere ontwikkeling en levensloop. Getraumatiseerde kinderen hebben het nodig om hun trauma’s aan te pakken en te overwinnen. Het is hard nodig om ten eerste psycho-educatie te geven aan deze kinderen en voor iedereen die met hen werkt of leeft. Een trauma-sensitieve opvoeding is naar mijn mening onmisbaar en vormt de basis om deze kinderen in heel kleine stapjes weer tot bloei te zien komen. Een kalm brein, oneindig veel geduld en herhaling, een positieve instelling en een zeer lange adem zijn essentiële elementen. De opvoeding van deze kinderen kan een grote uitdaging vormen, maar er is altijd verbetering mogelijk! Ik geloof in de (veer)kracht van kinderen en hun opvoeders. Ik geniet ervan om kinderen te zien groeien als ze merken welke kwaliteiten ze hebben en hoe ze die in kunnen zetten. Het is zo mooi om te zien dat ze voorzichtig gaan ervaren dat ze op zichzelf en op anderen kunnen vertrouwen. Ieder kind is uniek, het vergroten van hun zelfvertrouwen en het versterken van hun zelfbeeld is maatwerk. Vier de kleine successen en stapjes, benadruk en beloon altijd wat een kind goed doet, en benoem welke unieke eigenschappen een kind heeft. Je zult zien dat ze gaan groeien! Hoe? Daar help ik je graag mee!”

Suzan is nuchter, betrokken, praktisch ingesteld en daadkrachtig. Suzan stelt zichzelf even voor: Ik werk al ruim 17 jaar in de jeugdzorg en ik ben een geregistreerde professional bij het SKJ. De afgelopen 10 jaar heb ik me naast de begeleiding in de pleegzorg, voornamelijk gericht op coaching en begeleiding in traumastabilisatie, levensverhalen schrijven met ouders en opvoeders en trainingen geven rond levensverhalen en trauma. Het gedrag van kinderen met ‘een rugzakje’ vind ik erg interessant. Wat zouden ze hebben meegemaakt? Wat speelt er achter hun gedrag? Hoe kunnen we ze zo goed mogelijk verder helpen? Dat zijn vragen die me bezig houden. Kinderen die niet meer bij hun ouders kunnen wonen, moeten zoveel mogelijk in een gezinssituatie opgroeien. Dat dit uitdagingen met zich mee kan brengen door hun ‘rugzakje’ is heel herkenbaar. Vaak hebben kinderen al heel veel meegemaakt. Kennis over trauma en een trauma-sensitieve opvoeding is hierin heel belangrijk. Ik denk en kijk graag mee om opvoeders hierin te ondersteunen!