Immediate Story

Workshop Immediate Story van 2,5 uur

De workshop ‘Immediate story’ is geschikt voor jeugdbeschermers, jeugdzorgwerkers en professionele opvoeders die te maken krijgen met een ingrijpende situatie rond een kind.

Als je als jeugdbeschermer een kind uit huis moet plaatsen, kan dit onbedoeld leiden tot een trauma bij de gezinsleden. Een ‘immediate story’ is een duidelijk verhaal in woord en beeld dat gemaakt wordt door hulpverleners/jeugdbeschermers. Het verhaal legt het kind en het gezin op een eenvoudige manier en in begrijpelijke taal uit wat er aan de hand is.

Het verhaal wordt aan het kind verteld en getoond op het moment dat er iets belangrijks of ingrijpends verandert in zijn of haar gezin. Bijvoorbeeld als het kind uit huis wordt geplaatst, maar ook bij een overplaatsing van een kind, of als een ouder tijdelijk ergens anders gaat wonen is deze interventie goed toepasbaar. Het verhaal geeft het kind direct uitleg over de ingrijpende gebeurtenis. Het kan de ouders ook helpen om het kind nog beter te ondersteunen, door dezelfde boodschap te geven als de hulpverleners.

Wat leer je:

In de workshop ervaar je het belang van de ‘immediate story’ en hoe je deze interventie in kan zetten. Je leert je hoe je het verhaal zelf kunt maken (tekenen en schrijven) en hoe je dit kan gebruiken in je dagelijkse praktijk. De verhaallijn bestaat uit 4 delen. Daarin wordt antwoord gegeven op de vragen: waarom, waar, wanneer en hoe verder. Op die manier krijgt het kind zo snel mogelijk uitleg en duidelijkheid over de reden van de plaatsing, waar het kind naartoe gaat, wanneer het de ouders weer zal zien en hoe het verder gaat.

Tevens leer je wat de impact van een trauma kan zijn op een kind en zijn/haar opvoeders.

Waarom een immediate story?:

Het belangrijkste doel van de ‘immediate story’ is om trauma te verminderen. Een shockerende gebeurtenis (zoals een kind dat uit huis wordt geplaatst), is immers niet altijd traumatiserend als de gezinsleden begrijpen wat er gebeurt en ondersteund kunnen worden door iemand die de situatie ook begrijpt.

Voor wie:

Jeugdbeschermers, jeugdzorgwerkers en professionele opvoeders die te maken hebben met uithuisgeplaatste kinderen.

Wanneer:

Data op aanvraag. In overleg plannen we de workshop van 2,5 uur in.

Locatie:

We kunnen de workshop geven op een locatie naar keuze of op onze locatie in Lunteren, Engweg 19. Parkeren op het terrein of in de straat is mogelijk en is gratis. De locatie bevindt zich op loopafstand van Station Lunteren.

Kosten:

Individuele inschrijving mogelijk, vraag naar de mogelijkheden.

Incompany prijzen op aanvraag. We maken graag een offerte voor je. Voor meer informatie mail naar info@pactt.nl