Praatplaten

“Moeilijke dingen in makkelijke woorden”

Waarom Praatplaten?

“Als ik beter mijn best had gedaan, kon ik vast nog thuis wonen. Ik was niet lief genoeg.”

Is deze uitspraak van Sanne herkenbaar?
Ken jij de onzichtbare koffer van jouw cliënt?
Hoe krijg je zicht op hun overtuigingen over zichzelf, anderen en de wereld?
Praat jij genoeg met kinderen in complexe gezinssituaties? Hoe doe jij dat?

Vaak willen we kinderen beschermen en nemen we hen niet (voldoende) mee als er thuis iets aan de hand is. Maar wist je dat kinderen dan hun eigen verhaal maken? En in dat verhaal geven ze vaak zichzelf de schuld van wat er thuis speelt of gespeeld heeft.

Een hele goede reden om kinderen meer uitleg te geven! Voel jij je weleens onzeker of onmachtig om de juiste woorden te vinden?
Het is onze missie om kinderen, ouders en professionals hierbij te helpen. Daarom hebben wij (Jantine en Hester Janssen) meer dan 50 thema’s uitgewerkt in woord en beeld.

Hoe? In makkelijke woorden en ondersteund met eenvoudige tekeningen die tot de verbeelding spreken.


Welke thema’s zijn er?

Deel 1 Ouders en opvoeding:

inleiding voor ouders/opvoeders & professionals / inleiding voor kinderen / opvoeding / normen en waarden / lessen over ouders / als opvoeden niet goed lukt / hechting / veilig zijn

Deel 2 Problemen in het gezin (deel 1):

Inleiding / lichamelijke ziekte / depressie / chronische ziekte / rouw en overlijden / werkloosheid / verstandelijke beperking / financiële problemen / huisvestingsproblemen / geen netwerk / verslaafd zijn

Deel 3 Problemen in het gezin (deel 2):

Inleiding / relatieproblemen / huiselijk geweld / kindermishandeling: lichamelijke mishandeling / emotionele of geestelijke mishandeling / lichamelijke verwaarlozing / emotionele of geestelijke verwaarlozing / seksueel misbruik / scheiden/ complexe scheiding / multi-problem / 

Deel 4 Gezinsproblemen de gevolgen voor kinderen:

Inleiding / trauma / het raampje / de storm / moeilijk hechten / gevoelens (en als die lastig zijn…) / hulp voor ouders / hulp vragen / hulp voor kinderen

Deel 5: Welke hulp is er?

inleiding / jeugdzorg/ uithuisplaatsing / rouw en verdriet na uithuisplaatsing / pleeggezin / gezinshuis / trauma- stabilisatie / levensverhaal  / EMDR / vertrouwenspersoon / Speltherapie / PMT

Uitgebreide toelichting

Het leven loopt helaas niet altijd zoals we willen. Dat kan voor volwassenen al erg lastig zijn. Laat staan voor kinderen. Hoe ga je als ouder met tegenslagen en problemen om? Wat vertel je aan je kind over je problemen en wat niet? En hoe doe je dat eigenlijk?

We willen kinderen vaak niet onnodig belasten als er problemen zijn in het gezin maar als we kinderen geen uitleg geven, maken ze vrijwel altijd hun eigen verhaal. En in dat verhaal geven ze zichzelf héél vaak de schuld van de dingen die in hun leven spelen en die ze zelf niet goed begrijpen.  Met behulp van  “Moeilijke dingen in makkelijke woorden” helpen we ouders, opvoeders en professionals om woorden te geven aan gezinsproblemen die lastig aan kinderen zijn uit te leggen.

In de juiste woorden en met beelden kunnen we veel aan kinderen duidelijk maken. We gebruiken daarbij de taal van het kind en ondersteunen deze taal met herkenbare tekeningen. Complexe thema’s zijn op die manier te bespreken met kinderen. De thema’s zijn los te gebruiken zodat je kunt kiezen wat geschikt is in de situatie van het betreffende kind. Het kan wel helpend zijn om met deel 1 te starten zodat kinderen eerst meer inzicht krijgen in het thema ouderschap en opvoeding.

Het is aan te raden om de tekst samen met het/je kind te lezen zodat eventuele vragen meteen besproken kunnen worden. Elk thema wordt in makkelijke woorden uitgelegd. Er staan ook vragen bij, die voor verdieping zorgen. De vragen en tekeningen zijn bedoeld om samen met het/je kind in gesprek te raken over moeilijke dingen.

Kinderen kunnen meer aan dan wij denken, als we maar eerlijk en open zijn en uitleg geven op een manier die past bij hun ontwikkeling. Kinderen hoeven niet alles te weten om iets te begrijpen. Bepaalde dingen horen nu eenmaal bij volwassenen. Als ze het grote geheel maar snappen!  

Voor jou als ouder kan het enorm lastig zijn om woorden te geven aan dingen die gebeurd zijn in jullie gezin of in jouw leven. Denk maar aan het overlijden van een dierbare, een ernstige ziekte of ongeval in de familie, echtscheiding, ruzies thuis, werkloosheid, financiële problemen of een uithuisplaatsing van je kind en nog zoveel meer. Ieder huisje heeft zijn kruisje. Het gaat er niet om wát je meemaakt, maar juist om hóe je daarmee omgaat. Als ouder heb je een heel belangrijke voorbeeldrol. Help je kind om te praten en praat ook over je eigen gevoelens. Deze psycho-educatie kan je helpen om een manier te vinden om ingewikkelde thema’s met je kind te bespreken.  

Ons advies is om met kinderen die veel moeilijke dingen hebben meegemaakt, hun eigen levensverhaal in woord en beeld te maken. Kinderen hebben de neiging om zichzelf de schuld te geven van problemen in het gezin. Een kind kan niets doen aan de dingen die hem of haar zijn overkomen. Door uitleg te geven aan kinderen, kunnen we hen helpen. Door letterlijk te zeggen: “Het is niet jouw schuld.” Daarna kan een kind zich weer beter ontwikkelen: groeien en bloeien. De kracht van woord en beeld is daar ontzettend helpend bij!  

De volledige set van 5 delen is te koop voor 89,- euro.

Ze zijn ook los per deel te bestellen voor 22,50

Bestellen? Stuur een mailtje met je gegevens naar: info@pactt.nl